Cryptolocker virüsü bilgisayara bulaştığı takdirde bütün verileri çekebilecek bir güce sahiptir. Tüm işlemlerini kullanıcıya fark ettirmeden yapabilmektedir. AES-256-bit şifreleme yöntemi ile dosyalarınız şifrelenir. Bu şifreleme kırılması imkânsız denecek kadar güçlüdür.
Virüs, bilinçsiz kullanıcıyı çok sever. Sosyal mühendisliği kullanarak size ait bir borç ya da fatura iletisi gibi görünüp, virüslü dosyayı çalıştırmanız halinde saniyeler içinde sisteminize bulaşır ve çok kullanılan tüm dosyaları (pdf, jpg, mp3, xlsx, docs, dwg, pst) şifrelemiş olur.
Cryptolocker virüsü Türkçeye fidye virüsü olarak çevrilebilir. Bu virüs bulaştığı sistemdeki tüm dosyalara erişim sağlar. Genel bir tabirle belirtmek gerekirse o bilgisayar üzerindeki her bilgi artık kopyalanmış ve başka kişilerin eline geçmiştir.
Cryptolocker virüsü aslında son derece yeni bir virüstür. İlk olarak 2014 yılında İngiltere’de ortaya çıkan bu virüs ilk etapta çok ciddi bir zarara neden oldu. Bilgisayar, tablet ya da telefonlardaki bilgileri şifreleyen virüs birçok kullanıcıyı ve firmayı gafil avlamış, hackerlar tarafından birçok güncelleme almış ve kullanıcı dosyalarını ele geçirmeyi başarmıştır. 2014 yılında adını duysak da virüsün 2013 yılında üretildiğini ve kısa sürede olsa test aşamalarının olduğunu söyleyebiliriz. Bu virüs çıktığı ilk günden bu yana kesinlikle etkili olmayı başarmıştır. Bu virüs ilk etapta Rusya’da popüler olmayı başarmıştır. Fidye virüsü daha sonraları ise evrensel bir hale gelerek Dünya genelini etkilemeyi başarmıştır. Öyle ki 2013 yılının ilk çeyreğinde 250 bin Cryptolocker virüsü tespit edildi. O dönemdeki verilere göre sadece 2013 yılında 3 milyon dolarlık bir hasılat elde edilmiştir. 2015 yılı Haziran ayı itibariyle de bu rakamlar resmi ve kesin olmamakla birlikte 18 milyon doları aşmayı başarmıştır.
Virüs dosya kurtarma işlemleri içinde fidye talep etmektedir. O dönemlerde Ukash, Bitcoin ya da farklı ödeme yöntemleri ile şifre talep etmekteydi. Birçok işletme de özel bilgilerinin farklı kişilerin eline geçmemesi amacıyla ödeme yaparak kendilerine ait dosyaları kurtarıyordu.
İşletme olarak ya da bireysel kullanıcı olarak Cryptolocker virüsünden korunmak mümkündür. Alınacak özel yazılımlar ve antivirüs koruma programları ile bilgisayarınızı güven altına alabilirsiniz.
Özellikle işletmelerin sistem güvenliğini koruması için profesyonel destek alması gerekmektedir. Bu tarz zararlı yazılımlar her daim olacaktır. Bu nedenle de işlerini aksatmak istemeyen her işletme ya da bireysel kullanıcı öncelikli olarak antivirüs yazılımlarını, sonrasında ise gerekli güvenlik yazılımlarını edinmelidir. Cryptolocker ne yazık ki sistem içerisindeki tüm dosyaları şifreleyen bir virüs türüdür. Bu nedenle tedbiri elden bırakmamak gerekiyor.
Temelde zaten işletmeler hedef alındığı için bireysel kullanıcılardan ziyade işletme ve oluşumların kendilerini Cryptolocker virüsünden koruması gerekmektedir. Bu nedenle de dikkat edilmesi gereken birkaç konu vardır.
İşletmelere ait tüm elektronik cihazlarda, antivirüs yazılımı, giriş çıkış kontrolü için Firewall ve ciddi politiklarla yönetilen bir yedekleme sistemi mutlaka olmalıdır. Hatta siber güvenlik için teknik destek almak çok daha akıllıca olacaktır. Siber güvenlik için ödenecek cüzi ücretler Cryptolocker virüsünün bulaşması ve oluşacak maddi manevi zararlara oranla çok daha ufak boyutlardadır.